[...] ścięgno rzepki 9-14 krotność masy ciała. Siły kompresyjne wynosiły 11-17 krotność masy ciała, z kolei siły ścinające oddziałujące na PCL wynosiły 2-3 krotność masy ciała. W badaniach Wilk i wsp.: „Największe obciążenie stawów kolanowych w trakcie przysiadów z ciężarem 147 ± 37 kg występowało przy 91-stopniowym zgięciu kolana i wynosiło 6139 +/- [...]
Niedawno na Wirtualnej Polsce pojawił się artykuł o szokującym nagłówku: „Dietetyczne napoje bezalkoholowe mogą zwiększać ryzyko przedwczesnej śmierci. Globalne badania zostały opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia”. Wszystko w porządku, możemy korzystać z tego badania, ale wyłącznie pomocniczo. Komentarz do badania Muszę wtrącić swoje [...]
[...] dożylne) nie są stanie poprawić syntezy białek mięśniowych. Identyczne progi dotyczą węglowodanów, tłuszczów, kreatyny czy nawet środków farmakologicznych. Referencje, badania, literatura: Blake B. Rasmussen, Kevin D. Tipton An oral essential amino acid-carbohydrate supplement enhances muscle protein anabolism after resistance [...]
Nadciśnienie tętnicze jest jedną z plag XXI wieku. Naukowcy oszacowali, że podwyższone ciśnienie krwi na całym świecie jest odpowiedzialne za 7,6 miliona zgonów rocznie (13,5% całkowitej liczby zgonów), czyli więcej niż jakiekolwiek inne czynniki ryzyka. Około 54% udarów i 47% chorób niedokrwiennych serca można przypisać wysokiemu ciśnieniu krwi. [...]
W naszych czasach problemem nie jest dostęp do pokarmu, ale jego nadmiar. Większość ludzi nie przejmuje się tym, co zjada i wypija, ignorują też wpływ na zdrowie alkoholu i tytoniu. Przyjrzyjmy się różnym produktom i zastanówmy, jaki wpływ mają na powstawanie stanu zapalnego w organizmie. Jednak wyniki nowych badań nie są jednoznaczne. [...]
Wiedza dotycząca zjawisk zachodzących w ustroju człowieka jest coraz większa, dlatego liczne teorie, który były kiedyś niezmiernie popularne, nie wytrzymały próby czasu. Jedną z nich jest ta dotycząca treningu minimalistycznego, cechującego się niską objętością, a bardzo wysoką intensywnością (ciężarem roboczym). Podsumowanie Nie ma żadnych [...]
[...] szeroko) jeszcze 30 lat temu (zaawansowane konsole, wyrafinowane gry, gigantyczne ekrany, grafika 3D, tablety, smartfony, laptopy itd.) W efekcie: „wieloletnie badania nad sprawnością motoryczną, prowadzone między innymi przez J. Raczka, a także obserwacje poczynione przez nauczycieli, wskazują na postępujący regres podstawowych [...]
[...] wysiłku i pojawił się pierwszy widoczny uszczerbek wydolności, koncentracji, mocy czy siły. Nawadniać się trzeba wcześniej niż wystąpi prawdziwe pragnienie. Referencje, badania, literatura: Naila A. Shaheen Public knowledge of dehydration and fluid intake practices: variation by participants’ [...]
[...] oraz chwytem neutralnym. Biorąc pod uwagę, iż najlepsza dźwignia to największa siła i najwięcej powtórzeń, tego rodzaju wariant gwarantuje wyższą hipertrofię (mimo iż badania wskazują na coś zupełnie innego). Referencje: James A. Dickie i in. Electromyographic analysis of muscle activation during pull-up [...]
[...] przedniej i tylnej części uda, łydek, pośladków, brzucha i prostowników grzbietu. Da się wykonywać połowicznie oba rodzaje treningu, ale chyba nie o to nam chodzi? Co na to badania naukowe? Ale przecież badania naukowe mówią, że to nieprawda, że doskonale da się łączyć trening aerobowy i siłowy? No tak, przeprowadzono badania z tego zakresu: [...]
[...] wywołuje dysplazję kolagenu w ścięgnie Achillesa. Dodatkowo wzrosła podatność na złamanie (grupa ćwiczeń miała najwyższą odporność, grupa nandrolonu najniższą). Jeszcze inne badania wskazują, iż nandrolone zwiększa ryzyko kontuzji, poprzez zmianę struktury ścięgien oraz zwiększenie ich sztywności. W badaniu z 1990 r. Hassager C . i wsp. 39 [...]
[...] każdym odchudzającym się różnić się mogą nie tylko główne przyczyny, występowania problemów z utrzymaniem diety redukcyjnej, ale także ich nasilenie. Na zakończenie W badaniach naukowych wykazują bowiem wpływ na zmniejszenie dokuczliwości ze strony głodu, dając jednocześnie większe odczucie sytości. Co ciekawe, ten mechanizm, choć nie jako [...]
[...] on the Skeletal Muscle” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15562020 Autor: Rafał WolnyRokowanie pacjentów ze świeżo rozpoznaną kardiomiopatią rozstrzeniową? Wyniki badania IMAC-2 McNamara DM, Starling RC, Cooper LT et al. Clinical and Demographic Predictors of Outcomes in Recent Onset Dilated Cardiomyopathy Results of the IMAC [...]
[...] 4. Kathleen Deska PAGANA, Timothy J. PAGANA „Testy laboratoryjne i badania diagnostyczne w medycynie” 5. Hämäläinen E, Adlercreutz H, Puska P, Pietinen P. “Diet and serum sex hormones in healthy men”. [...]
Jedzenie, trening, codzienne funkcjonowanie – wszystko ma ciemną i jasną stronę. W XXI wieku pojawiło się wiele nowych zagrożeń, związanych z trybem życia. Szacuje się, iż cukrzyca, nowotwory i choroby sercowo-naczyniowe będą głównymi przyczynami śmierci w ciągu najbliższych lat. Co prawda, średni czas życia w krajach rozwiniętych (np. w USA) [...]
Sen jest jednym z najważniejszych procesów decydujących o sprawności intelektualnej, refleksie, efektywności treningu nastawionego na przyrost masy czy siły mięśni. W badaniach wykazano, iż zaburzenia snu są skorelowane z otyłością i zaburzeniami glikemii. Te ostatnie mogą dotknąć nawet zdrowe osoby, które „zarywają” noce. Ograniczenie snu a [...]
[...] wspieranie naukowców w rodzaju Bradley’a C. Johnston’a jest bardzo dobrą decyzją. Później „profesjonaliści”, „bezstronni” dziennikarze, podchwytują „podsypywane dolarami” badania, mówiące o tym, iż słodzone napoje nie są groźne dla zdrowia, iż nie mają wpływu na masę ciała, że tak naprawdę ograniczanie podaży cukru (i jego zamienników) wcale [...]
[...] To wątpliwe. Przez lata głoszono, iż tłuszcze nasycone są wrogiem serca, a cholesterol jest przyczyną wszelkiego zła, miażdżycy, przedwczesnej śmierci itd. Tymczasem nowe badania wcale nie potwierdzają, by tłuszcze nasycone czy cholesterol były aż takim zagrożeniem dla człowieka. To nie znaczy, że trzeba bez umiaru opychać się masłem, jajkami, [...]
[...] może krążyć wiele godzin (jajka czy większa porcja mięsa oddziałują na ustrój nawet 7-8 h). Białko serwatkowe działa krócej (3-4 h), kazeinowe wiele godzin. Według badania Elizabeth G. Frame i in. po spożyciu 8 jajek z 237 ml mleka i wanilią (51-60 g protein) nawet do 8 h po zakończeniu posiłku odnotowuje się zwiększoną ilość [...]
Niedawno pojawiły się wyniki badania NutriNet-Santé, które są szokujące. Tak, może i wyniki byłyby wstrząsem, gdybyś przespał ostatnie kilkanaście lat. Od zawsze ostrzegałem, iż nadmiar słodzonych napojów, soków 100% lub uzyskiwanych z koncentratu, nie sprzyja zdrowiu. Nie ma znaczenia, czy to sok 100% produkowany przemysłowo czy świeżo [...]